عنوان |
مطالعه ای بر بیماری سلیاک |
سال تهیه : 1402 | تعداد اسلاید : 10 |
فرمت فایل : pptx-ppt | نوع فایل : پاورپوینت |
کیفیت : طلایی | مناسب : دانشجویان |
بیماری سلیاک یا نیاز به رژیم غذایی بدون گلوتن (Celiac disease) یک بیماری مزمن است که تحت تأثیر مصرف گلوتن قرار می گیرد. گلوتن یک پروتئین موجود در غلات مانند گندم، جو و جوانه آرد است. در افراد مبتلا به سلیاک، سیستم ایمنی بدن به طور ناشناخته ای به گلوتن حساسیت نشان می دهد و باعث آسیب به تیروئید، روده بزرگ و سایر بخشهای بدن می شود.
علت این بیماری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است، اما عوامل ژنتیکی و محیطی در توسعه آن نقش دارند. افرادی که خانوادهای مبتلا به سلیاک دارند، احتمال ابتلا به این بیماری را دارند. علاوه بر این، عوامل محیطی مانند مصرف گلوتن در دوران شیرخوارگی، عفونتهای روده و استرس نیز ممکن است در توسعه سلیاک نقش داشته باشند.
تشخیص بیماری سلیاک ممکن است با ترکیبی از نشانگرهای بالینی، آزمایش خون و بیوپسی روده تعیین شود. آزمایش خون برای اندازهگیری سطح آنتیبادیهای ضد گلوتن (AGA، EMA و tTG) و آزمایش ژنتیکی HLA-DQ2/DQ8 انجام می شود. در صورت مثبت بودن آزمایش خون، بیوپسی روده با هدف تشخیص نهایی بیماری اجرا می شود.
درمان این بیماری شامل رژیم غذایی بدون گلوتن است. این به معنای کاملاً حذف گلوتن از رژیم غذایی است. افراد مبتلا به سلیاک باید از مصرف غلاتی مانند گندم، جو، جوانه آرد و مالت خودداری کنند. آنها می توانند از غلات بدون گلوتن مانند برنج، ذرت، سورگوم و آلبالو استفاده کنند. همچنین، باید محصولاتی که حاوی گلوتن هستند مانند نان، شیرینی، آرد، کیک و بیسکوییت را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
با رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن، علائم بیماری بهبود می یابد و آسیب به روده بزرگ کاهش می یابد. اما این رژیم غذایی باید به صورت مادام العمر رعایت شود. همچنین، برخی از بیماران نیاز به مکمل های ویتامین و مواد معدنی دارند تا کمبودهای غذایی جبران شود. در صورت عدم رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن، ممکن است عوارض جدی مانند کاهش جذب مواد مغذی، فشار خون بالا و سرطان روده بزرگ رخ دهد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.